Něco se bohužel nepovedlo. Zkuste to prosím znovu
Děkujeme za Vaše přihlášení k odběru newsletteru. Potvrzení včetně slevového kódu už míří do Vaší e-mailové schránky.
Výhody s newsletterem

115 let od prvního letu letadla

„Kdyby Bůh chtěl, abychom létali, dal by nám křídla,“ tvrdil biskup metodistické církve Milton Wright.

Jeho synové Orville a Wilbur se ale boží vůli a otcovu přesvědčení vzepřeli. Několik let experimentovali s kluzáky ze smrkového dřeva. Pak přidali dvě vrtule vrtuli a motor o výkonu 12 koní a 17. prosince 1903 poblíž městečka Kitty Hawk v Severní Karolíně uskutečnili první řízený motorový let. Protože před předchozím nepodařeným pokusem vyhrál hod mincí určující kdo poletí Wilbur, stal se tentokrát zkušebním pilotem Orville. V 10 hodin a 35 minut tak jako jako první člověk v motorem poháněném letadle vzlétl on.

Flyer bratří Wrightů

Letěl 12 vteřin a překonal celých 35 metrů. Nejdelší let dne se ale podařil Wilburovi. Kolem poledne se vznesl k nebi on a během 57 vteřin urazil přes dvě stě šedesát metrů.  Bohužel při přistání urazil také přední rám a historické létání tím skončilo a pro tento letoun bohužel i nadobro. Silný poryv větru následně celý letoun otočil na "záda" a zničil jej. Ten už tak nikdy neletěl.

Ani let samotný neskončil velkou slávou. Třeba List Dayton Journal, který bratři o svém úspěchu informovali, odmítl zprávu zveřejnit. „Lety jsou příliš krátké na to, aby byly důležité.“

Překotný vývoj letectví tím však byl odstartován a netrvalo to ani 16 let, kdy letadlo těžší než vzduch přeletělo Atlantik.

A dnes? Létání je běžnou součástí našeho života. Létáme na dovolenou nebo jen tak na Vyhlídkové lety letadlem nebo vrtulníkem a každý, kdo jen trochu chce si může zkusit i pilotování. My Vám víc než rádi tenhle zážitek dopřejem, ať už si chcete vyzkoušet jaké to je být  pilotem letadla nebo pilotem vrtulníku.


Zpět na seznam článků

Nakupujte bezpečně online! U nás jednoduše vyberete zážitek, zaplatíte kartou a do 5 minut máte poukaz ve svém e-mailu. Vyřešeno!


Specialista na Letecké zážitky.cz

garance Garantujeme vaši 100% spokojenost

Pokud se rozhodnete zážitek vrátit do 30 dnů od zakoupení, vrátíme vám peníze. Více...

Buďte s námi v kontaktu:

Facebook logo Instagram logo LinkedIn logo

Napsali o nás

MF Plus    Hospodářské noviny    Svět    Deník    Aeroweb    Týden.cz   

© 2009-2024 Mavisys, s.r.o.