Něco se bohužel nepovedlo. Zkuste to prosím znovu
Děkujeme za Vaše přihlášení k odběru newsletteru. Potvrzení včetně slevového kódu už míří do Vaší e-mailové schránky.
Výhody s newsletterem

Let na balóncích

Balónky z pouti

13. ledna 2008 to ukázal brazilský kněz Adelir de Carli, který vzlétnul na křesle nadnášeném 600 balónky. Byly to běžné balónky z pouti naplněné héliem, o to byl pokus zajímavější. Během svého letu urazil 25 km a dosáhl výšky 5300 metrů. Bezpečně pak přistál v Argentině.
Let na balóncích
Adelir de Carli během svého barevného letu
 

Na zahradní židli k nebesům

 
Na balóncích létali a létají i další dobrodruzi, kterým přijde let balónem málo napínavý, ale většinou používají větší, pevnější a stabilnější meteorologické balóny, kterých je potřeba menší množství. Asi nejznámějším letem za použití meteorologických balónů je takzvaný „Lawnchair Larry flight“ volně přeloženo: „Let Larryho – zahradní židle“ 
Američan Larry Walters toužil mnoho let uskutečnit svůj sen, ke kterému ho inspirovala návštěva Disney landu. Tam, jako malý chlapec, viděl hostesku s velkým svazkem balónků a jako mnozí si říkal, jaké by to asi bylo, kdyby se pomocí takových balónků vznesl. 2. července 1982 svůj sen uskutečnil. Na svou běžnou, zahradní židli zatíženou balastem v podobě kanystrů s vodou, připoutal 45 meteorologických balónů a s padákam na břiše vzlétl. Let horkovzdušným balónem můžete korigovat jednoduše pomocí hořáku, ale s heliem naplněným balónem/balóny už je to složitější. Larry na to šel opět co nejjednodušeji. Vyzbrojil se vzduchovkou, kterou chtěl po čase prostřelit několik balónů, snížit tak vztlak a klesnout. 
 
Lawnchair Larry
Fotoreportáž z dobového časopisu. Larry měl štěstí že přežil a taky, že nikomu neublížil. 
 
Původně plánoval letět ve výšce několika set metrů, ale špatně si spočítal „výkon“ svého stroje a rychlostí 270 metrů za minutu vystřelil až do výšky 4600 metrů. Během letu se mu podařilo proletět vzdušným prostorem Los Angeleského letiště, a při přistání se navíc zamotal do drátů vysokého napětí. Podařilo se mu sešplhat dolů a omluvně pak policii a leteckým úřadům přiznal, že se bál prostřelit více balónů kvůli ztrátě stability a následně mu vzduchovka vypadla. Přistál tak díky tomu, že ve větší výšce z balónů unikalo helium a měl tak nakonec víc štěstí než rozumu. O tom svědčilo i to, že Letecká asociase mu za porušení předpisů nakonec dala jen pokutu 1500 dolarů. Larry zemřel ve 44 letech, ale jeho židle se stala součástí leteckého muzea ve Spojených státech a jeho odkaz, ať už je jakýkoliv tak bude inspirovat i další generace letců:-)
 
Židle na které letěl Larry s balónky
Larryho slavná židle na výstavě v leteckém muzeu v San Diegu

Zpět na seznam článků

Nakupujte bezpečně online! U nás jednoduše vyberete zážitek, zaplatíte kartou a do 5 minut máte poukaz ve svém e-mailu. Vyřešeno!


Specialista na Letecké zážitky.cz

garance Garantujeme vaši 100% spokojenost

Pokud se rozhodnete zážitek vrátit do 30 dnů od zakoupení, vrátíme vám peníze. Více...

Buďte s námi v kontaktu:

Facebook logo Instagram logo LinkedIn logo

Napsali o nás

MF Plus    Hospodářské noviny    Svět    Deník    Aeroweb    Týden.cz   

© 2009-2024 Mavisys, s.r.o.