Něco se bohužel nepovedlo. Zkuste to prosím znovu
Děkujeme za Vaše přihlášení k odběru newsletteru. Potvrzení včetně slevového kódu už míří do Vaší e-mailové schránky.
Výhody s newsletterem

Paragliding v České republice

Kompletní průvodce od tandemových letů po sólo paragliding

Představte si, že běžíte z kopce dolů a najednou zjistíte, že nedopadáte na zem - letíte! Paragliding je cenově dostupný a naprosto bezpečný letecký zážitek!

 

Co je paragliding?

Paragliding je letecký sport, který umožňuje lidem létat pomocí lehkého, nehybného kluzáku. Tento sport spojuje adrenalin, dobrodružství a úchvatné výhledy do jednoho nezapomenutelného zážitku. Paragliding vznikl na přelomu 70. a 80. let, kdy se nadšenci začali experimentovat s padákovými křídly, a od té doby se stal jedním z nejrychleji rostoucích leteckých sportů na světě.

Paraglidingový kluzák je speciálně navržený padák, který umožňuje pilotovi plachtit ve vzduchu využíváním termálních a dynamických vzdušných proudů. Na rozdíl od jiných leteckých sportů nevyžaduje paragliding složitou infrastrukturu ani drahé vybavení. V podstatě stačí najít vhodný kopec, nasadit výstroj, rozběhnout se a nechat se unášet větrem.

Jak paragliding probíhá?

Kluzák je vyroben z lehkých, ale pevných materiálů, které tvoří křídlo s nosnou plochou. Křídlo je připojeno k sedačce, ve které sedí pilot, pomocí řady šňůr, které zajišťují stabilitu a kontrolu nad směrem letu. Pilot řídí kluzák pomocí dvou řídících šňůr, které ovládají tvar a polohu křídla.

 

Tandem paragliding

Tandemový paragliding tu je pro všechny bez nutnosti absolvovat výcvik a pořizovat si vlastní vybavení. Při tandemovém letu jste připevněni k instruktorovi na speciálním dvoumístném kluzáku, který je větší a robustnější než klasický kluzák, aby unesl váhu dvou osob a poskytoval větší stabilitu. Instruktor ovládá kluzák, takže vy si můžete jen užívat výhledy a pocit svobody.

Jaké jsou druhy letů u paraglidingu?

 

Paragliding nabízí různé typy letů, které se liší podle techniky a délky letu:

  • Termický let: Využívá stoupavé vzdušné proudy (termály), které umožňují delší a vyšší lety.
  • Seznamovací let: Vhodný pro prvoletce, kteří si chtějí zážitek vyzkoušet. Ve vzduchu budete maximálně 15 minut.
  • Křížové lety (cross-country): Dlouhé lety, které mohou zahrnovat překonávání velkých vzdáleností a různé typy terénu.
  • Akrobatický paragliding: Zahrnuje provádění různých triků a manévrů ve vzduchu, což vyžaduje vysokou úroveň dovedností a zkušeností.

 

Kam v České republice za paraglidingem?

Česká republika nabízí mnoho skvělých míst pro paragliding se skvělými výhledy a ideálními letovými podmínkami. Proletět se můžete dokonce i v Praze.
Tandemový paragliding na Leteckých zážitcích máme na výběr z Krkonoš nebo z oblíbených Beskyd.

V jakém období se létá?

Paragliding se v České republice provozuje od jara do podzimu, kdy jsou nejlepší podmínky pro létání. Ideální měsíce jsou od dubna do října, kdy je stabilní počasí a dostatek termických proudů. V zimě je paragliding omezený kvůli nízkým teplotám a nepředvídatelným povětrnostním podmínkám.

 

Jaký je rozdíl mezi tandemovým paraglidingem a tandemovým seskokem padákem?

Zatímco tandemový paragliding je klidné plachtění, tandemový seskok padákem je jako být vystřelený z děla.

Tandemový paragliding: Pilot a pasažér jsou připevněni k jednomu padákovému kluzáku. Let začíná běžně z kopce nebo hory a může trvat od několika minut až po hodiny, v závislosti na podmínkách a schopnostech pilota. Tandemový paragliding je více o klidném plachtění a užívání si výhledů.

Tandemový seskok padákem: Tento zážitek začíná skokem z letadla ve vysoké nadmořské výšce. Pasažér a instruktor jsou připevněni k jednomu padáku, ale zážitek zahrnuje volný pád před otevřením padáku. Seskok padákem je daleko více intenzivnější a adrenalinovější zážitek než paragliding.

Tandemový paragliding je tedy pohodlnější ve všech směrech. Sedíte ve speciální sedačce a fouká příjemný jemný vítr, natož u tandemového seskoku padákem fičíte 200 km/h volným pádem.

Jak se na tandem paragliding připravit?

Na tandemový paragliding se nějak extra připravovat nemusíte, jen vám dáme pár tipů, co si vzít s sebou a jak se obléci.

  • Oblečení: Nosí se pohodlné a sportovní oblečení, které je vhodné pro aktuální počasí. Důležité jsou pevné kotníkové boty.
  • Bezpečnost: Před letem vás instruktor seznámí s bezpečnostními pokyny a základními pravidly.
  • Mentální příprava: Relaxujte a užívejte si letecký zážitek. Nebojte, instruktor se postará o vše ostatní.
  • Fotoaparát: Vezměte si foťák či mobil na šňůrce, abyste si mohli uchovat ty parádní výhledy.
  • Jídlo a pití: Před letem se najezte, ať vám výhledy nekazí kručení v žaludku.

Veškeré další vybavení pro tandem paragliding, jako je kombinéza a přilba, dostanete na místě k zapůjčení.

 

Sólo paragliding

Sólo paragliding je dalším krokem pro ty, kteří se do tohoto sportu zamilovali. Vyžaduje absolvování kurzu, kde se naučíte základní dovednosti a bezpečnostní opatření. Po dokončení kurzu získáte kvalifikaci Pilot padákového kluzáku, která vám umožní létat samostatně. Pokud chcete udělat první krok k paraglidingovému průkazu, doporučujeme vyzkoušet jednodenní kurz paraglidingu.


Zpět na seznam článků

Nakupujte bezpečně online! U nás jednoduše vyberete zážitek, zaplatíte kartou a do 5 minut máte poukaz ve svém e-mailu. Vyřešeno!


Specialista na Letecké zážitky.cz

garance Garantujeme vaši 100% spokojenost

Pokud se rozhodnete zážitek vrátit do 30 dnů od zakoupení, vrátíme vám peníze. Více...

Buďte s námi v kontaktu:

Facebook logo Instagram logo LinkedIn logo

Napsali o nás

MF Plus    Hospodářské noviny    Svět    Deník    Aeroweb    Týden.cz   

© 2009-2024 Mavisys, s.r.o.