Něco se bohužel nepovedlo. Zkuste to prosím znovu
Děkujeme za Vaše přihlášení k odběru newsletteru. Potvrzení včetně slevového kódu už míří do Vaší e-mailové schránky.
Výhody s newsletterem

Světová letiště pro odvážné: Kam si zaletět v leteckém simulátoru?

Baví vás výzvy? A co si takhle vyzkoušet vlastníma rukama pilotovat dopravní letadlo? Zážitek v simulátoru si navíc můžete přizpůsobit přesně tak, aby vyhovoval vašim zkušenostem a přáním. Pokud nechcete mít žádné přistání nebo vzlet jak se říká „zadarmo“, zkuste při příští návštěvě simulátoru pokořit některá z těch nejnáročnějších světových letišť. Toužíte-li po co nejrealističtějším zážitku z letu, zavítejte do simulátoru ve výcvikovém centru pilotů na ruzyňském letišti v Praze. Tam na vás čekají profesionální simulátory Airbus 320 a Boeing 737 s pohyblivou plošinou - takže náročnost vašich přistání nejen uvidíte, ale hlavně pocítíte!

Chystáte se naopak do simulátoru poprvé? Nechte se inspirovat našimi tipy na letiště pro začátečníky.

 

Letiště Madeira (FNC) v Portugalsku

 

 

Letiště Madeira, známé jako Cristiano Ronaldo Madeira International Airport, se nachází na ostrově Madeira, což je portugalský ostrov ležící v Atlantském oceánu, přibližně 900 km jihozápadně od Portugalska. Toto letiště je jedním z nejznámějších a nejzajímavějších letišť na světě díky svému unikátnímu umístění a náročným podmínkám pro piloty.

• Poloha a terén

Letiště Madeira se nachází na jižním pobřeží ostrova, poblíž hlavního města Funchal. Co toto letiště činí náročným, je kratší přistávací dráha, která měří přibližně 2 781 metrů. Tato dráha je postavena na umělém poloostrově, který je vytvořen ze skalnatého terénu, což dělá přistání i vzlet velmi náročným. Navíc je dráha na obou koncích obklopena vodou, což dává pilotům velmi malý prostor na chyby.

• Větrné podmínky

Madeira je známá svými proměnlivými větrnými podmínkami, které mohou přistání a vzlet dost komplikovat. Silné nárazy větru a turbulentní proudy z okolního moře jsou pro piloty často výzvou. Pilot zde musí být schopen rychle reagovat na změny síly a směru větru.

 

Letiště Tenzing-Hillary (LUA) v Lukla v Nepálu

 

 

Letiště Tenzing-Hillary se nachází v malé vesnici Lukla v oblasti Solu-Khumbu v Nepálu. Toto letiště je jedním z nejnebezpečnějších a nejnáročnějších na světě a je klíčovým přístupovým bodem pro turisty a horolezce, kteří chtějí vstoupit do Everestu a okolních hor.

• Extrémní terén

Letiště Lukla leží ve vysokých himálajských horách a je obklopeno strmými horami. Dráha je krátká a nakloněná, což znamená, že piloti musí provádět strmý sestup při přistání a následně strmý vzestup při vzletu. Přistávací dráha letiště Lukla je navíc extrémně krátká, přibližně 527 metrů. To je mnohem kratší než na většině běžných letišť.

• Nadmořská výška a počasí 

Letiště má vysokou nadmořskou výšku přes 2 800 metrů nad mořem. Vzhledem k horskému charakteru oblasti může počasí na letišti Lukla rychle měnit. Mlhy, nárazové větry a změny viditelnosti jsou běžnými výzvami.

 

Letiště Courchevel (CVF) ve Francii

 

 

Letiště Courchevel se nachází v horském středisku Courchevel ve francouzských Alpách. Toto letiště je známé mezi lyžaři a milovníky zimních sportů, kteří chtějí rychle dostat na své oblíbené sjezdovky. Kvůli své poloze a náročnému terénu zde mohou přistávat pouze piloti s vysokými dovednostmi a speciálním výcvikem. V simulátoru si přistání však můžete vyzkoušet i vy!

Terén a povětrnostní podmínky

Letiště je obklopeno vysokými horami a nachází se v úzkém údolí, což znamená, že piloti musí provádět náročné manévry, aby se dostali na přistávací dráhu. Alpy jsou také známé pro své proměnlivé počasí a rychle se měnící podmínky. Mlhy, sníh a silný vítr mohou ztížit letové operace na tomto letišti.

• Krátká a strmá dráha

Přistávací dráha na letišti Courchevel je pouhých 537 metrů dlouhá, což je jen o pár metrů více než na výše zmíněném nepálském letišti. Dráha k tomu stoupá s průměrným sklonem 18,6%, což znamená, že piloti musí být schopni provádět přistání a vzlety na poměrně strmé ploše.

 

 

Doufáme, že jste se nenechali zastrašit! :-) Nejlepší na tom všem je, že můžete na vlastní kůži zažít adrenalin z přistání na těchto i mnoha dalších náročných letištích. Všechno ale v bezpečí leteckého simulátoru. To už stojí za zkoušku, co myslíte?

 

 

 


Zpět na seznam článků

Nakupujte bezpečně online! U nás jednoduše vyberete zážitek, zaplatíte kartou a do 5 minut máte poukaz ve svém e-mailu. Vyřešeno!


Specialista na Letecké zážitky.cz

garance Garantujeme vaši 100% spokojenost

Pokud se rozhodnete zážitek vrátit do 30 dnů od zakoupení, vrátíme vám peníze. Více...

Buďte s námi v kontaktu:

Facebook logo Instagram logo LinkedIn logo

Napsali o nás

MF Plus    Hospodářské noviny    Svět    Deník    Aeroweb    Týden.cz   

© 2009-2024 Mavisys, s.r.o.